Meedia

Värskeimad salvestused Soundcloudis: ESTICA kontsert 2014 juulis Pühalepa kirikus Hiiumaal

 

TELEVISIOONIS:
Estica esinemine ETV muusikasaates MI 20. mail 2010 /Estica alustab 00:56 ja 24:45/
20. mai 2010 MI saate alguses, kohe pärast helilooja Eino Tambergi luuletust, kõlab Estica esituses katkend HEINO JÜRISALU Kvintetist puhkpillidele (1967). Saate lõpuosas (algusega 24:45) on pikem lõik Puhkpillikvintett Estica kohta. Saatejuht Timo Steiner vestleb Estica liikme Heli Ernitsaga ansambli kokkusaamisest ja repertuaarist ning kõlab ESTER MÄGI Ostinato puhkpillidele (1961).

 

MI 2010

 

TARTU ÜLIKOOLI AKTUSEL:

Tartu Ülikooli vabariigi aastapäeva aktus 22. veebruaril 2013 TÜ aulas koos Estica kontserdiga /Estica alustab 82.minutist (1:22:15)
Pidulikku EV aastapäeva aktuse kontserti alustas Estica ungari helilooja FERENC FARKASE (1905-2000) Vanaungari tantsudega 17. sajandist (I Intrada; V Ugrós). Järgnesid HEINO ELLERI palad I, II, VI ja VII eesti motiividel puhkpillikvintetile (1964), kaks osa LEMBIT VEEVO Puupillikvartetist (1960) ning kaks osa VILLEM KAPI Süidist puhkpillikvintetile (1957). TÜ lehel on videost paremale paigutatud järjehoidjad, mille abil on võimalik lugude algused lihtsalt kätte leida.

 

Estica EV 2013

 

VALITUD PALAD KONTSERTIDELT:

Eino Tamberg: Puhkpillikvintett nr 2 “Karjaseviisid” 1984, II osa “Õitsile”. Kontserdisalvestus 13. novembril 2012 Tallinna Teletornis
Üks kauneimaid rahvaviise puhkpillikvinteti repertuaaris. Rahulik, salapärane ja sume õitsilugu.

 

 

Kuldar Sink: Puhkpillikvintett (1965). Kontserdisalvestus 30. märtsil 2012 Pärnu Kontserdimaja kammersaalis
“… äärmiselt põnev ja vaimukas teos, lausa eredate ja kontrastsete ideede tulevärk. Minul tekkis teost kuulates paralleel endise Jugoslaavia melodraamade ja mustade komöödiatega: eri pillide partiid kujutasid justkui tegelasi mingis unenäolises tragikomöödias, kus emotsioonid ja situatsioonid vahelduvad ootamatult ja kohati absurdseltki.” Sirp 13.04.2012 – Leonora Palu “Särav punkt eesti muusika kuule”

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart:  Divertisment B-Duur K 270, IV osa Presto. Kontserdisalvestus 16. veebruaril 2013 Tallinna Keskraamatukogu saalis.
Effektne lõpuosa meeleolukast Mozarti divertismendist, mis algselt on kirjutatud veidi teistsugusele puhkpillide koosseisule, nimelt 2 oboed, 2 metsasarve ja 2 fagotti. Estica salvestusel kõlava puhkpillikvinteti seade autor on Maros Rudolf.

 

 

 

Cyrillus Kreek: Lepiku Aadu õitsilugu Võru süidist puhkpillidele (1955)Kontserdisalvestus 30. märtsil 2012 Pärnu Kontserdimaja kammersaalis
Esimesi eesti helilooja poolt Jaan Tamme nimelisele puhkpillikvintetile kirjutatud teoseid. Nukker rahvaviis, mille pealkiri vihjab õitsile. Öine tööloomade karjatamine oli oluline osa talupidamisest. Et töömehed saaksid puhata, jäi see tihti noorte ülesandeks.

 

 

Arvo Pärt: Kvintetiino puhkpillidele (1964). Kontserdisalvestus 31. märtsil 2012 Tallinna Raekoja saalis.
Arvo Pärdi varajane valdavalt dodekafooniline ja ka kollaažitehnikat kasutav lühike kolmeosaline kvintett.

 

 

ARTIKLID:

Agnes Männiste „Hingega muusika austajad“, Aplaus (kevad 2012)

“Seda, et viis noort võtavad endale eesmärgiks seista eesti puhkpillitraditsioonide hea käekäigu eest  ja näevad oma ülesannet selle muusika tutvustamises laiemale kuulajaskonnale, ei juhtu päris iga päev. Puhkpillikvinteti Estica naismuusikud tulevad aga just selle nimel igast ilmanurgast Eestisse kokku ning tulemuseks on kirglik ja hingestatud musitseerimine.”

 

Loe tervet artiklit Esticast ja sellest, kuidas iga Estica mängija oma pilli juurde sattus.

 

 

Leonora Palu „Särav punkt eesti muusika kuule“, Sirp 13.04.2012  Loe artiklit…

“Estical on olemas täiesti oma kõla, soe, (naiselikult) kaunis, nauditavalt nüansirikas. Samuti teeb heameelt muusikute tõsine ja süvitsi minev suhtumine, detailideni läbi mõeldud interpretatsioon. Loodetavasti inspireerivad nad edaspidi rohkelt tänaseid ja homseid heliloojaid kirjutama ka puhkpillikvintetile.”

 

“Estica ühendab noori naisi”, Pärnu Postimees 29.03.2012  Loe artiklit…

“Puhkpillikvintett Estica pakub läbilõiget eestimaisest puhkpillimuusikast Jaan Tamme nimelise puhkpillikvinteti 70 aasta juubelile pühendatud kontserdil, mis leiab aset reedel Pärnu kontserdimajas.”

 

Estica3